Potpisan sporazum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom

Centar za ekotoksikološka ispitivanja  je potpisao Sporazum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom sa ciljem saradnje na istraživačkoj aktivnosti, zajedničke prijave na nacionalne i međunarodne konkurse za projekte i  ostvarivanju svih drugih oblika saradnje koji će biti zajednički definisani.

Sporazum je iniciran početkom saradnje na naučno-istraživačkom projektu:“Centar izvrsnosti u bioinformatici – BIO-ICT”, čiji je nosilac Univerzitet Crne Gore, Elektrotehnički fakultet (ETF).

Sporazum su potpisali izvršni direktor CETI-ja Nada Medenica i dekan ETF-a dr Zoran Veljović, u ime BIO ICT-a.

BIO-ICT konzorcijum je prepoznao značajne mogućnosti za implementaciju novih pametnih rješenja zasnovanih na informaciono-komunikacionim tehnologijama u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori, u svrhu proizvodnje visoko kvalitetne hrane i ekološkog monitoringa. Stoga, glavne (osnovne) primjene (aplikacije) koje se razmatraju u projektu su iz sljedećih oblasti: održiva poljoprivreda, praćenje usjeva, šuma i vodenog/morskog ekosistema, razvoj tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analiza i standardizacija prehrambenih proizvoda, kontrola kvaliteta zemljišta.

IMG_2362