Uvodni sastanak i radionica – Projekat „Revizija Nacionalnog plana implementacije Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađivačima (POPs)”

U okviru početka realizacije projekta ,,Revizija Nacionalnog plana implementacije Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađivačima (POPs)”, koji Centar za ekotoksikološka ispitivanja sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma (MORT) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), 26 i 27 septembra održan je uvodni sastanak i radionica.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pregled i ažuriranje Nacionalnog implementacionog plana za Stokholmsku konvenciju o dugoročnim zagađivačima – POPs-ima u Crnoj Gori.

„Da bi se ostvario cilj projekta, prikupićemo sve raspoložive informacije o postojećoj praksi upravljanja POPs-ima i informacije o njihovom uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ovo je kompleksan projekat i kvalitetna saradnja je od ključne važnosti za realizaciju i kvalitet rezultata projekta. Rezultat radionice treba da bude vrlo konkretan – utvrdićemo metodologiju budućeg rada, formirati radne grupe, te plan rada za ažuriranje inventara pojedinih POPs-ova“, saopštila je Nada Medenica, izvršna direktorica CETI-ja.

Pjer Karlo Sandei, programski menadžer projekta UNEP kancelarije u Beču, zahvalio se CETI-ju na brzoj i pozitivnoj reakciji kada je u pitanju partnerstvo na projektu, kao i Ministarstvu održivog razvoja i turizma na mogućnosti da asistira na istom, te kolegama iz Srbije koji su pristigli kako bi podijelili svoja iskustva u vezi sa ovim projektom.

„Naša uloga je da ovdje pomognemo koliko je moguće i da pokušamo da odgovorimo na zahtjeve radnih grupa, organizacija, odnosno Ministartva, i CETI-ja kako bismo napravili što kvalitetniji dokument“, poručio je Sandei.

U Crnoj Gori nema POPs pesticida imajući u vidu činjenicu da smo zabranili uvoz, proizvodnju i tranzit preko naše države, istakla je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović.

Projekat će se realizovati u naredne dvije godine.

 

IMG_5264IMG_20160926_105839 IMG_20160926_115640 IMG_5272 IMG_20160927_114657 IMG_20160927_142450