Završna konferencija projekta “Skadarsko jezero bez zagađenja hemikalijama”

Povodom uspješnog završetka projekta “Skadarsko jezero bez zagađenja hemikalijama” (Skadar Lake withOut chemical pollUTION-SOLUTION), koji je finansiran iz predpristupnih fondova IPA 2014-2020, 27. septembra 2023. godine u hotelu HILTON, održana je završna konferencija, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Vodeći partner projekta je Centar za ekotoksikološka ispitivanja-Podgorica (CETI), dok su projektni partneri Univerzitet Tirana i NVO Zeleni Centar Albanija. Specifični cilj projekta bio je “podržati zajedničko i koordinirano istraživanje opasnih hemikalija u prekograničnom području Skadarskog jezera”. 

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je € 467.855,19. Realizacija projekta je započela 01.01.2021. godine I završava se 30.09.2023. Finalna konferencija je bila više nego uspješna. Konferencija je podijeljena u dva dijela: prvi dio bio je posvećen predstavljanju rezultata i mjera, nakon čega je uslijedio obilazak Skadarskog jezera, koje je bilo predmet istraživanja.

Pozdravnu riječ uputila je ministrica ekologije, prostornog uređenja i urbanizma Ana Novaković Đurović. Ministrica Đurović je pozdravila sve prisutne, počevši od predstavnika Delegacije EU, partnerskih gostiju iz Albanije, te svih kolega iz Crne Gore. Izrazila je zadovoljstvo što učestvuje u završetku uspješnog projekta saradnje na području zaštite životne sredine. Saradnja partnerskih institucija ocijenjena je neprocjenjivom, posebno u kontekstu fokusa na Skadarsko jezero, zaštićeno područje u obje zemlje.