Projekat “SPELTEX: Triticum spelta L. extract as food supplement” – prvi polugodišnji izvještaj

Prvi polugodišnji izvještaj o realizaciji aktivnosti u okviru projekta SPELTEX ocijenjen je najvišom ocjenom i prihvaćen od strane evaluatorskog tima Ministarstva nauke.

CETI je nosioc granta, koji je dodijelilo Ministarstvo nauke, za inovativni projekat SPELTEX. Projekat ima za cilj povezivanje starih znanja o blagodetima autohtonog drevnog zrna spelte sa nutritivnim potrebama čovjeka modernog doba, uz mogućnost značajnih komercijalnih efekata lokalno i šire. Ukupna vrijednost projekta je 157.153,14 eura.

Realizacija aktivnosti u okviru inovativnog projekta SPELTEX otpočela je prema planu u februaru tekuće godine. Kao rezultat aktivnosti prve faze projekta, nakon petomjesečnog rada, proizašla je Studija finansijske analize opravdanosti projekta proizvodnje ekstrakta iz mlade speltine trave. Studija je pozitivno ocijenjena od strane davaoca granta, što je bio preduslov za nastavak daljih projektnih aktivnosti.

Naredna faza projekta, čija je realizacija otpočela prethodnog mjeseca,  obuhvatiće nabavku opreme i opremanje mini pogona za proizvodnju ekstrakta iz mlade speltine trave, kao i nabavku neophodnih hemikalija za predviđena laboratorijska istraživanja.  Početak laboratorijskih istraživanja planiran je za kraj ove godine.