Posjeta predstavnika Albanskog Instituta za primijenjenu nukleranu fiziku Centru za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica

Danas je u radnoj posjeti Centru za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica D.O.O. boravila delegacija Albanskog Instituta za primijenjenu nukleranu fiziku. Četvoročlanu delegaciju predvodila je Direktorica Instituta gospođa Elida Bylyku.

Inicijator, pokrovitelj i organizator posjete je bio EXBS (Export Control and Related Border Security) Program Vlade SAD.

Cilj posjete je bio diskusija i razmjena iskustava u oblasti zaštite od jonizujućih zračenja. Tokom posjete, kroz diskusiju o niz tema, kolegama iz Albanije je objašeno kako je sistem zaštite od zračenja organizovan u Crnoj Gori, sa naglaskom na ulogu koju CETI ima u tom sistemu. Teme koje su bile razmatrane su:

  • Prikaz i opis karakteristika opreme i mogućnosti Laboratorije CETI.
  • Organizacija i realizacija Programa monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini.
  • Sistem upravljanja radioaktivnim otpadom u Crnoj Gori.
  • Opis sistema kontrole nivoa radioaktivne kontaminacije roba i predmeta u uvozi i izvozu.
  • Iskustva koja CETI posjeduje u oblasti dekontaminacije životne sredine sa naglaskom na iskustva u dekontaminaciji osiromešenog urana.
  • Kontrola izloženosti lica koja rade u zoni jonizujućih zračenja u Crnoj Gori – lična dozimetrijska kontrola.
  • Kontrola kvaliteta u oblasti primjene izvora jonizujućih zračenja u medicini i ne-medicinskim aplikacijama.

Naša iskustva su viskoko ocijenjena od strane kolega iz Albanije i zajednički zaključak je bio da je posjeta bila izuzetno uspješna i da se obje strane nadaju da je ovo početak jedne uspješne i obostrano korisne saradnje.

Obje strane su izrazile želju za nastavak saradnje, imajući u vidu veliki broj tema od interesa za obje strane i veliki broj dodirnih tačaka.

Slika 4 Slika 1