Održavanje međuregionalnog trening kursa

NAJAVA: Održavanje međuregionalnog trening kursa od 24. do 26. juna 2014. godine u okviru interregionalnog projekta INT9176 “Jačanje kontrole iskorišćenih zatvorenih radioaktivnih izvora na Mediteranu”

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i D.O.O. „Centar za ekotoksikološka ispitivanja“, uz podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, a u okviru međuregionalnog projekta INT9176 “Jačanje kontrole iskorišćenih zatvorenih radioaktivnih izvora na Mediteranu”, domaćini su međuregionalnog trening kursa od 24. do 26. juna 2014. godine, posvećen upravljanju iskorišćenim zatvorenim radioaktivnim izvorima, u kojem, pored predavača i učesnika iz Crne Gore, učestvuje 17 predstavnika nadležnih institucija iz 14 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Gana, Grčka, Jordan, Libija, Maroko, Srbija, Slovenija, Južnoafrička Republika, Makedonija, Tunis i Turska).

Početak trening kursa zakazan je za 24. jun u 9 časova, hotel „Aurel“, na adresi Bulevar Josipa Broza Tita bb, Podgorica. Trening kurs će se održati na engleskom jeziku.

Teorijski dio trening kursa održaće se 24. i 26. juna 2014. godine u hotelu „ Aurel“.

Praktična demonstracija procedura karakterizacije i kondicioniranja iskorišćenih zatvorenih izvora jonizujućeg zračenja, uključujući radioaktivne gromobrane održaće se 25. juna, sa početkom u 9 časova, u skladištu radioaktivnog otpada – Centar za ekotoksikološka ispitivanja, bulevar Šarl de Gola br 2, Podgorica.

Demonstraciju će obaviti eksperti iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, firme EKOTEH dozimetrija d.o.o. za zaštitu od zračenja, Hrvatska, u saradnji sa timom Centra za ekotoksikološka ispitivanja. Ujedno će se sprovesti i određena filmska snimanja praktičnih aktivnosti od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ovom prilikom prisutne će pozdraviti domaćin i izvršna direktorica Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Nada Medenica.

Želimo da istaknemo da je Crna Gora aktivan učesnik projekta INT9176 koji finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju i Evropska komisija u iznosu od 4.300.000 eura. Uspješna realizacija ovog projekta u Crnoj Gori najbolji je dokaz spremnosti nadležnih institucija da u ovoj oblasti ispune sve zahtjeve međunarodnih standarda.

Više informacija o događajima možete dobiti na sljedeće kontakte: