Intervju Izazovi budućnosti – Hemikalije, emisija Zeleni paket RTCG

Danijela Šuković – Direktorica Laboratorije CETI i Dejan Jančić – pomoćnik direktora Laboratorije govorili su na temu hemikalija u emisiji Zeleni paket koja se emituje na RTCG.

Intervju možete pogledati na sledećem linku.

CETI učestvovao na drugom otvorenom danu BIO-ICT Centra izvrsnosti

Univerzitet Crne Gore i BIO – ICT Centar izvrsnosti organizovali su otvorene dane u okviru sedmice obilježavanja Dana Univerziteta. Na drugom otvorenom danu predstavljene su tehnološke inovacije i komercijalni proizvodi i usluge, kao i aktivnosti u oblasti ekološkog monitoringa.

CETI je učestvovao na drugom otvorenom danu, gdje je prezentovana oprema i aktivnosti naše institucije kao i učešće na naučno-istraživačkom projektu “Centar izvrsnosti u bioinformatici – BIO-ICT” u okviru kojeg je krajem septembra 2016. godine potpisao Sporazum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom.

U ime CETI-ja prisutnima se zahvalio Nikola Svrkota, Šef jedinice za dozimetrijska i mjerenja buke, koji je istakao da je jedan od ciljeva CETI da kroz jačanje svojih istraživačkih kapaciteta doprinese i jačanju ukupnih istraživačkih kapaciteta Crne Gore. Takođe CETI će kroz učešće na ovom projektu pomoći istraživačima BIO-ICT Centra izvrsnosti na usavršavanju svojih proizvoda i usluga jer je važno dobiti kvalitetne podatke koji će imati svoju pravu svrhu i konkretnu primjenu.

Uručene Nagrade Privredne komore Crne Gore

Nagrade Privredne komore Crne Gore najuspješnijim privrednicima u 2016. godini uručene su 21. aprila 2017. u Vili Gorica, na svečanosti povodom Dana ove poslovne asocijacije.

CETI je dobitnik nagrade za uspješno poslovanje u 2016. godini, a ovo značajno priznanje uručio je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Nagradu je u ime CETI primila izvršna direktorica Nada Medenica.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je laureatima prepoznajući u ovoj nagradi javno priznanje njihovog vrijednog i uspješnog djelovanja ali i uput da nastave sa takvim djelovanjem i budu i nadalje dobar primjer koji treba slijediti.

Prema njegovim riječima, 2016. je bila godina u kojoj su privrednici djelovali ostvarujući ekonomski razvoj Crne Gore sa porastom BDP od 2,5 odsto, u regionalno i globalno nepovoljnim uslovima za poslovanje.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković kazao je da je Nagrada ove poslovne asocijacije, najznačajnije i jedinstveno priznanje u oblasti privrede, koje datira od daleke 1969. godine.

Govoreći o laureatima, predsjednik je kazao da se Centar za ekotoksikološka ispitivanja profilisao u renomiranu stručnu i međunarodno priznatu laboratoriju. Poštovanjem najviših standarda kvaliteta, kojima se rukovodi u poslovanju, Centar je nosilac velikog broja međunarodnih projekata. Ostvareni rezultati po pokazateljima koji su definisani kao kriterijumi Nagrade za uspješno poslovanje pokazuju da je CETI kompanija izuzetnih performansi.

CETI je izuzetno ponosan na ovo vrijedno priznanje koje predstavlja krunu uspješnog rada za 20 godina postojanja naše institucije. Značajno je jer je Privredna Komora kao najstarija i najbrojnija poslovna asocijacija u Crnoj  Gori prepoznala kvalitet i  dobar rezultat  CETI  i dodjelila nam ovo prestižno priznanje  za uspješno poslovanje.

Nagrada nas ispunjava zadovoljstvom i obavezuje u isto vrijeme. Obavezuje nas da i ubuduće naš posao kontrole i zaštite obavljamo maksimalno profesionalno i odgovorno, uz pouzdanost i kvalitet koji su referentni za bilo koju instituciju našeg tipa u Evropskoj uniji.

IMG_20170424_123001 DSC_3283 DSC_3280

Predstavnici Saveza pčelarskih organizacija i resornog Ministarstva formalizuju saradnju sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja

Kvalitet nekog proizvoda uključujući i med može se cijeniti na razne načine i razgovarati o njegovom kvalitetu, međutim jedini pouzdan način utvrđivanja kvaliteta, odnosno sadržaja nekog proizvoda jeste hemijska analiza. Da bi analiza bila validna neophodno je da iza nje stoji ozbiljna laboratorija kao što je CETI, koja ima savremenu opremu, akreditovane metode i stručno osoblje koje je edukovano na visokom nivou. Sastanku su prisustvovali u ime Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja g-đa Dragana Šutović, u ime Saveza pčelarskih organizacija g-din Marijan Plantak i Vladimir Radulović, a u ime CETI-ja izvršna direktorica g-đa Nada Medenica, Danijela Šuković, Direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja, Dejan Jančić, Pomoćnik Direktora Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja, kao predstavnici komercijalne službe CETI-ja.

Cilj ovog sastanka bio je uspostavljanje i formalizovanje saradnje između institucija  i definisanje konkretnih odnosa koji će biti predmet Sporazuma o saradnji. Ideja o uspostavljanju saradnje javila se nakon što je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz program Agrobudžeta za 2017. godinu predvidjelo mjeru podrške za laboratorijska ispitivanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda uključujući i med. Visina podrške za analizu meda je 50 % od fakturisane vrijednosti.  Cilj Saveza je da u saradnji sa Ministarstvom i Laboratorijom uspostavi najbolji mogući okvir za njeno korišćenje. CETI će za realizaciju ovog  programa obezbijediti najpovoljnije uslove, a konačan aranžman će biti poznat nakon što Upravni odbor Saveza definiše koji je to paket analize meda najpotrebniji kako bi potrošači a i pčelari bili sigurni da je proizvedeni med zdravstveno bezbjedan i da odgovara adekvatnom nivou kvaliteta.

 

Centar za ekotoksikološka ispitivanja dobitnik nagrade Privredne komore Crne Gore za uspješno poslovanje u 2016. godini

Odbor za dodjelu Nagrada Privredne komore Crne Gore, najznačajnijeg privrednog priznanja,  donio je Odluku da za ostvarene rezultate  u poslovanju u 2016. godini nagradi CETI.

Upravo ovo značajno priznanje predstavlja krunu uspješnog rada za 20 godina postojanja CETI.

Uprkos  složenoj ekonomskoj situaciji u proteklih 20 godina CETI se izborio da sa ekonomskog stanovišta postane samoodrživa institucija i danas je pravi  primjer uspješne državne institucije koja se finansira  isključivo sopstvenim radom i djelovanjem.

Nagrade Privredne komore, koje se u kontinuitetu dodjeljuju od 1969. godine nagrađenima će uručiti predsjednik Crne Gore, gospodin Filip Vujanović,  21. aprila, na Dan Komore u Vili Gorica, u prisustvu brojnih privrednika, predstavnika Vlade, državnih institucija i diplomatskog kora.

Intervju – Laboratorijska kontrola mesa, emisija “Potrošački kod”

Jelena Rešetar – diplomirani inženjer hemijske tehnologije i Vladimir Živković – diplomirani inženjer neorganske tehnologije govorili su na temu laboratorijska kontrola mesa u emisiji “Potrošački kod” koja se emituje na RTCG.

Intervju možete pogledati na sledećem linku.