Uvodni sastanak i radionica – Projekat „Revizija Nacionalnog plana implementacije Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađivačima (POPs)”

U okviru početka realizacije projekta ,,Revizija Nacionalnog plana implementacije Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađivačima (POPs)”, koji Centar za ekotoksikološka ispitivanja sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma (MORT) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), 26 i 27 septembra održan je uvodni sastanak i radionica.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pregled i ažuriranje Nacionalnog implementacionog plana za Stokholmsku konvenciju o dugoročnim zagađivačima – POPs-ima u Crnoj Gori.

„Da bi se ostvario cilj projekta, prikupićemo sve raspoložive informacije o postojećoj praksi upravljanja POPs-ima i informacije o njihovom uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ovo je kompleksan projekat i kvalitetna saradnja je od ključne važnosti za realizaciju i kvalitet rezultata projekta. Rezultat radionice treba da bude vrlo konkretan – utvrdićemo metodologiju budućeg rada, formirati radne grupe, te plan rada za ažuriranje inventara pojedinih POPs-ova“, saopštila je Nada Medenica, izvršna direktorica CETI-ja.

Pjer Karlo Sandei, programski menadžer projekta UNEP kancelarije u Beču, zahvalio se CETI-ju na brzoj i pozitivnoj reakciji kada je u pitanju partnerstvo na projektu, kao i Ministarstvu održivog razvoja i turizma na mogućnosti da asistira na istom, te kolegama iz Srbije koji su pristigli kako bi podijelili svoja iskustva u vezi sa ovim projektom.

„Naša uloga je da ovdje pomognemo koliko je moguće i da pokušamo da odgovorimo na zahtjeve radnih grupa, organizacija, odnosno Ministartva, i CETI-ja kako bismo napravili što kvalitetniji dokument“, poručio je Sandei.

U Crnoj Gori nema POPs pesticida imajući u vidu činjenicu da smo zabranili uvoz, proizvodnju i tranzit preko naše države, istakla je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović.

Projekat će se realizovati u naredne dvije godine.

 

IMG_5264IMG_20160926_105839 IMG_20160926_115640 IMG_5272 IMG_20160927_114657 IMG_20160927_142450

 

Potpisan sporazum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom

Centar za ekotoksikološka ispitivanja  je potpisao Sporazum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom sa ciljem saradnje na istraživačkoj aktivnosti, zajedničke prijave na nacionalne i međunarodne konkurse za projekte i  ostvarivanju svih drugih oblika saradnje koji će biti zajednički definisani.

Sporazum je iniciran početkom saradnje na naučno-istraživačkom projektu:“Centar izvrsnosti u bioinformatici – BIO-ICT”, čiji je nosilac Univerzitet Crne Gore, Elektrotehnički fakultet (ETF).

Sporazum su potpisali izvršni direktor CETI-ja Nada Medenica i dekan ETF-a dr Zoran Veljović, u ime BIO ICT-a.

BIO-ICT konzorcijum je prepoznao značajne mogućnosti za implementaciju novih pametnih rješenja zasnovanih na informaciono-komunikacionim tehnologijama u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori, u svrhu proizvodnje visoko kvalitetne hrane i ekološkog monitoringa. Stoga, glavne (osnovne) primjene (aplikacije) koje se razmatraju u projektu su iz sljedećih oblasti: održiva poljoprivreda, praćenje usjeva, šuma i vodenog/morskog ekosistema, razvoj tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analiza i standardizacija prehrambenih proizvoda, kontrola kvaliteta zemljišta.

IMG_2362

CETI koorganizator trening kursa Basic Search & Secure

U periodu od 11. do 16. septembra 2016. godine, u Podgorici je održan trening kurs pod nazivom Basic Search & Secure Workshop, na inicijativu i pod pokroviteljstvom U.S. Department Of Energy, Office of Radiological Security (Sandia National Laboratories Radiation Protection Department). Centar za ekotoksikološka ispitivanja je bio koorganizator treninga i logistička podrška kolegama iz SAD-a.

Workshop se sastojao od predavanja/diskusija, pokaznih i terenskih vježbi vezanih za pretragu i otkrivanje radioaktivnog materijala. Terenske vježbe organizovane su u Centru za ekotoksikološka ispitivanja.

Na trening kursu učestvovale su kolege sa Kosova i iz Crne Gore. Sa Kosova su prisustvovali predstavnici Agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost, a iz Crne Gore predstavnici Vojske, Carine, Pogranične policije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direktorata za inspekcijske poslove i Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Na kraju treninga, nakon dodjele sertifikata, CETI je dobio opremu za pretragu i identifikaciju radionuklida u vrijednosti od 69.480,00 $. Dogovorena je i skora organizacija Advanced Search & Secure Workshop koji bi se odnosio na terenski rad (pretragu, identifikaciju itd.), najvjerovatnije na Kosovu.

Takođe kolege iz S.A.D.-a ocijenile su visok nivo spremnosti crnogorskih timova za djelovanje u ovim situacijama.

 

 

IMG_20160912_093137 Search & Secure Field exercize Search & Secure Field excersize 1 IMG_20160912_092202

Finalna prezentacija projekta UNIDO – „Hemijski lizing”

U Centru za ekotoksikološka ispitivanja održana je prezentacija povodom finalizacije projekta UNIDO – „Hemijski lizing“. Na prezentaciji cu prisustvovali predstavnici firmi 13 jul „Plantaže“ i Inpek, kao i Metalurško – tehnološkog fakulteta iz Podgorice, a gost je bila i gospođa Vojislavka Šatrić ekspert za hemijski lizing.

Na prezentaciji je predstavljena prednost primjene hemijskog lizinga u privredi , kao i konkretni ugovori o saradnji koji su potpisani sa firmama 13 jul „Plantaže“ i Surfmont d.o.o.

Firma Surfmont d.o.o. iz Kotora navedena je kao najbolji primjer preduzeća koje je primijenilo hemijski lizing. Dogovoreno je da projekat bude nastavljen kako bi se promovisao koncept hemijskog lizinga i primijenio u što većem broju preduzeća u Crnoj Gori.

Radna posjeta predstavnika Ambasade Kraljevine Norveške

Delegacija Ambasade Kraljevine Norveške boravila je u radnoj posjeti Centru za ekotoksikološka ispitivanja sa ciljem upoznavanja sa implementacijom projekata koji su finansirani kroz bilateralnu saradnju Kraljevine Norveške i Crne Gore. Delegaciju je predvodila gospođa Mari Timenes Nordmo, sa kolegama Nelom Jović i Sondre Hansen Eriksen.

Predstavnici ambasade Kraljevine Norveške su upoznati sa aktivnostima i rezultatima projekta „Jačanje kapaciteta Crne Gore za slučajeve incidenata na moru”, čija implementacija se uskoro završava.

Takođe sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva ( Direktorat za pomorski saobraćaj i Uprava pomorske sigurnosti) i Agencije za zaštitu životne sredine koji učestvuju u projektu.

IMG_20160830_174237