Posjeta predstavnika Albanskog Instituta za primijenjenu nukleranu fiziku Centru za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica

Danas je u radnoj posjeti Centru za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica D.O.O. boravila delegacija Albanskog Instituta za primijenjenu nukleranu fiziku. Četvoročlanu delegaciju predvodila je Direktorica Instituta gospođa Elida Bylyku.

Inicijator, pokrovitelj i organizator posjete je bio EXBS (Export Control and Related Border Security) Program Vlade SAD.

Cilj posjete je bio diskusija i razmjena iskustava u oblasti zaštite od jonizujućih zračenja. Tokom posjete, kroz diskusiju o niz tema, kolegama iz Albanije je objašeno kako je sistem zaštite od zračenja organizovan u Crnoj Gori, sa naglaskom na ulogu koju CETI ima u tom sistemu. Teme koje su bile razmatrane su:

  • Prikaz i opis karakteristika opreme i mogućnosti Laboratorije CETI.
  • Organizacija i realizacija Programa monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini.
  • Sistem upravljanja radioaktivnim otpadom u Crnoj Gori.
  • Opis sistema kontrole nivoa radioaktivne kontaminacije roba i predmeta u uvozi i izvozu.
  • Iskustva koja CETI posjeduje u oblasti dekontaminacije životne sredine sa naglaskom na iskustva u dekontaminaciji osiromešenog urana.
  • Kontrola izloženosti lica koja rade u zoni jonizujućih zračenja u Crnoj Gori – lična dozimetrijska kontrola.
  • Kontrola kvaliteta u oblasti primjene izvora jonizujućih zračenja u medicini i ne-medicinskim aplikacijama.

Naša iskustva su viskoko ocijenjena od strane kolega iz Albanije i zajednički zaključak je bio da je posjeta bila izuzetno uspješna i da se obje strane nadaju da je ovo početak jedne uspješne i obostrano korisne saradnje.

Obje strane su izrazile želju za nastavak saradnje, imajući u vidu veliki broj tema od interesa za obje strane i veliki broj dodirnih tačaka.

Slika 4 Slika 1

Posjeta Udruženja inžinjera tehnologije Republike Srpske

Centar za ekotoksikološka ispitivanja bio je domaćin posjete Udruženja inžinjera  tehnologije Republike Srpske, koji čine predstavnici Agencije za bezbijednost hrane BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – forenzički centar i predstavnici preduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom hrane i ostalih proizvoda…

Gosti su imali prilike da se upoznaju sa djelatnostima Centra kao i trenutnim projektima u koje je CETI uključen.

Razmijenjena su iskustva iz oblasti kontrole bezbijednosti hrane, a razgovarano je i o mogućoj saradnji između CETI-ja i Agencije za bezbijednost hrane BiH.

Na kraju sastanka gosti su obišli Laboratoriju gdje su imali priliku da se upoznaju sa analizama i procedurama koje se obavljaju, a predstavljena im je i moderna oprema koju Laboratorija posjeduje.

DSCF0812