Brodogradiliste Bijela

Centar za ekotoksikoloska istrazivanja je na konkursu dobio novi poslovni zadatak – da izvrsi ispitivanje otpadnih materijala u Brodogradilistu Bijela. Nas tim strucnih ljudi je odmah pristupio poslu i izvrsili smo sve radnje kako bi uzeli uzorke koje cemo ispitati i kasnije rezultate prezentovati nasim klijentima.

Read more

Predstavnici IAEA nastavili susrete i prezentovali mogućnosti saradnje

U sklopu posjete delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Crnoj Gori, predstavnici IAEA obišli su Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), gdje su razgovarali sa direktoricom te institucije Nadom Medenicom. Nakon posjete CETI – ju predstavnike Agencije primila je sekretarka Ministarstva nauke Smiljana Prelević.

Dobrodosli !

Dobrodosli na novi oficijalni web sajt Centra za ekotoksikoloska ispitivanja Podgorica doo CETI.

Zelimo vam prijatnan boravak na nasem web sajtu, i molimo da nam bez ustezanja posaljete sve vase komentare i sugestije. Nas cilj je da svojim korisnicima i potencijalnim klijentima pruzimo najbolje Internet iskustvo i da ovim modernim web sajtom pokazemo zapravo ko smo i cemu tezimo.

CETI je institucija koja vec vise od 18 godina uspjesno izvrsava poslove ekotoksikoloskih ispitivanja. CETI nastoji da ima intenzivnu komunikaciju sa NVO, medijima i zainteresovanom javnošću za sve poslove kojima se bavi. Otvorena su vrata svim korisnim, kreativnim i mislećim mladim ljudima koji bi, uz stručni tim kakav Centar sada ima i na čijem jačanju ću insistirati u narednom periodu, stekli znanja i vještine koje će moći upotrebiti u Centru ili institucijama u kojima pronađu svoj angažman.

Hvala što ste nam ukazali povjerenje i odvojili vrijeme za nas.

Regionalna radionica na temu Konvencije o hemijskom naoružanju

Predstavnici Centra za ekotoksikološka ispitivanja su učestvovali na regionalnoj radionici za države članice u istočnoj Evropi vezano sa tehničkim aspektima režima transfera Konvencije o hemijskom oružju.

Kurs je organizovan za predstavnike institucija nadležnih za primjenu konvencije o zabrani širenja hemijskog naoružanja iz: Azerbejdžana, Bjelorusije, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Gruzije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Srbije, Kirgizije, Ukrajine i Crne Gore.

Obuku su održali predstavnici Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Hag. Tema radionice je bila carinska kontrola i transfer kontrolisanih hemikalija.

Seminar u oblasti otkrivanja izvora zračenja na granici

U Podgorici je od 20 do 21 oktobra u organizaciji EXBS (Export Control and Related Border Security) Programa Vlade SAD i Centra za ekotoksikološka ispitivanja, održan je seminar na temu- način odgovora i reagovanja na detekciju izvora zračenja na granici. Seminaru su prisustvovali predstavnici carine, granične policije i nacionalnih institucija koje su odgovorne za reagovanje u slučaju otkrivanja izvora zračenja iz  Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

 

Read more

Posjeta Agenciji za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost Kosova

U periodu od 15 do 18 septembra 2014. godine, delegacija D.O.O. Centra za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, boravila je u posjeti Agenciji za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost Kosova. Pokrovitelj i organizator posjete je bio EXBS (Export Control and Related Border Security) Program Vlade SAD.

Read more

Konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju

58. generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, Austrija

U periodu 23-24 septembar 2014. u sklopu održavanja 58. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, Austrija, održan je Naučni forum: Radioaktivni otpad: Suočavanje sa izazovima – Nauka i tehnologija za sigurno i održivio rješenje.

Read more

Održavanje međuregionalnog trening kursa

NAJAVA: Održavanje međuregionalnog trening kursa od 24. do 26. juna 2014. godine u okviru interregionalnog projekta INT9176 “Jačanje kontrole iskorišćenih zatvorenih radioaktivnih izvora na Mediteranu”

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i D.O.O. „Centar za ekotoksikološka ispitivanja“, uz podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, a u okviru međuregionalnog projekta INT9176 “Jačanje kontrole iskorišćenih zatvorenih radioaktivnih izvora na Mediteranu”, domaćini su međuregionalnog trening kursa od 24. do 26. juna 2014. godine, posvećen upravljanju iskorišćenim zatvorenim radioaktivnim izvorima, u kojem, pored predavača i učesnika iz Crne Gore, učestvuje 17 predstavnika nadležnih institucija iz 14 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Gana, Grčka, Jordan, Libija, Maroko, Srbija, Slovenija, Južnoafrička Republika, Makedonija, Tunis i Turska).

Read more

Održana praktična demonstracija

Održana praktična demonstracija međuregionalnog trening kursa u okviru interregionalnog projekta INT9176 “Jačanje kontrole iskorišćenih zatvorenih radioaktivnih izvora na Mediteranu” – 25. jun 2014.

U okviru međuregionalnog trening kursa koji organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i D.O.O. „Centar za ekotoksikološka ispitivanja“, uz podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, a u okviru međuregionalnog projekta INT9176 “Jačanje kontrole iskorišćenih zatvorenih radioaktivnih izvora na Mediteranu”, danas je održana praktična demonstracija procedura karakterizacije i kondicioniranja iskorišćenih zatvorenih izvora jonizujućeg zračenja, uključujući radioaktivne gromobrane u skladištu radioaktivnog otpada – Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

Read more

Aktivnosti na upravljanju iskorišćenim zatvorenim radioaktivnim izvorima

Nastavljaju se aktivnosti na upravljanju iskorišćenim zatvorenim radioaktivnim izvorima i radioaktivnim otpadom

Nakon uspješne realizacije regionalnog projekta – IPA 2009 Programa za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja „Upravljanje zatvorenim radioaktivnim izvorima uključujući radioaktivne gromobrane i jačanje efektivnosti regulatorne infrastrukture u oblasti zaštite od zračenja u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu“, nastavljaju se aktivnosti dobrog upravljanja iskorišćenim zatvorenim radioaktivnim izvorima zračenja.

Read more